Vintermånaderna medför mycket kul såsom skidåkning, lussebullar och såklart julafton. Men vintern har också sina negativa sidor. Många blir under denna årstid mer orkeslösa och apatiska. Detta kan bero på vitaminbrist, vilket betyder att du kan behöva komplettera ditt naturliga intag av vitaminer med ett kosttillskott eller en förändrad diet.

Tecken på vitaminbrist

Om du känner dig extra hängig under vintern så är du inte ensam. Hur du känner dig, inte bara på vintern utan året om, har mycket att göra med hur mycket och vilka vitaminer du får i dig. Det finns många vitaminer som är bra för dig och om du har en brist på någon av dem så kan det märkas väl både på insidan och utsidan. Det kan vara svårt att veta om vitaminbrist är något som du själv lider av då det kan finnas andra förklaringar till dina symptom. Som tur är finns det vissa saker att hålla utkik efter som kan avslöja en potentiell vitaminbrist:

  • Brist på D-vitamin: Trötthet, värk i kroppen och muskelsvaghet.
  • Brist på C-vitamin: Trötthet, irritation och svaghet.
  • Brist på B-vitamin: Trötthet, hudproblem och dålig aptit.
  • Brist på A-vitamin: Dåligt immunförsvar, nattblindhet och irriterad hud.

Vitaminer som underlättar på vintern

Att just vintern är en årstid med risk för vitaminbrist har mestadels att göra med att det råder brist på sol och dagsljus. Den vitamin som tar stryk av detta är D-vitaminen som bildas i huden med hjälp av ultravioletta strålar. D-vitamin är viktigt för ditt skelett och dina tänder samt för att hjälpa ditt immunförsvar. Då du minskar ditt intag av D-vitamin under vintern är det viktigt att få i sig vitaminen på andra sätt för att kompensera. Du kan exempelvis ta ett kosttillskott som, antingen är till för just D-vitamin eller en multivitamin som även hjälper till med övriga brister. Du kan även få i dig D-vitamin genom kosten. Mat som innehåller mycket D-vitamin är exempelvis fisk, mjölkprodukter och margarin.

Nu hoppas jag att du vet hur du undviker vitaminbrist i vinter så att du utan oro kan njuta av allt som denna underbara årstid medför.