Crossfit är en träningsform som passar motionärer i alla åldrar, och man behöver varken vara stark eller smidig, eller ha bra kondition, när man börjar träna. Med tiden kommer man att bli vältränad, så är det bara.

Däremot är det viktigt att man gör rätt från början. Därför måste man träna med en certifierad tränare i början. Lättast är att gå på ett nybörjarpass, vilket innebär att gruppen är liten, så att alla kan få den hjälp de behöver och därmed inte riskerar att skada sig. Precis som vid all annan träning finns nämligen risken att skada sig om man gör fel i crossfit.

När man väl kommit igång går det dock framåt snabbt för de allra flesta. Det märks när man tittar på den absoluta eliten, både på herr- och på damsidan. En man och en kvinna utmärker sig genom att ha vunnit CrossFit Games mer än en gång vardera.

Anníe Mist Þórisdóttir

Anníe Mist Þórisdóttir föddes i Reykjavík 1989, och har genom åren tränat gymnastik och stavhopp, samt dansat balett. Mest känd är hon dock för att ha vunnit CrossFit Games 2011 och 2012. Dessutom kom hon tvåa i tävlingen 2010, vid endast 21 års ålder.

Att kalla Þórisdóttir för världens mest vältränade kvinna är nästan en underdrift. Enligt Wikipedia tränar hon 24 timmar i veckan, och har endast en träningsfri dag per vecka. Det är svårt att tro något annat än att islänningarna är ett extra härdigt folk när man läser om Þórisdóttir.

Rich Froning jr

Den mest vältränade mannen i världen, Mr CrossFit, är Rich Froning från USA. Froning vann CrossFit Games tre gånger i rad: 2011, 2012 och 2013. Något förvånande har Froning inte en bakgrund i kraftsporter, utan utmärkte sig framför allt som en lovande baseballspelare i sin ungdom. Han spelade även amerikansk fotboll. Det var dock inte sporten som gjorde att han fick upp ögonen för CrossFit, utan det arbete han tog för att finansiera sina studier efter att han inte längre uppfyllde villkoren för ett baseballstipendium. Han valde att arbeta som brandman, ett yrke som ställer stora krav på att vara i fysisk form. Det var på den vägen han upptäckte CrossFit.