I ett tidigare inlägg skrevs det om hur många har problem med sina fötter, ett problem som kan undvikas om man har rätt skor bland annat. Men hur undviker man skador generell vid träning?

  

Arm med hantelDet är enligt 1177 Vårdguiden bra och nyttigt generellt för både kropp och själ att röra på sig regelbundet och det behövs oftast endast den regelbundna fysiska motionen för att må bättre. Detta kan handla om att ta raska promenader regelbundet i vardagen, att ta trapporna i stället för rulltrappan och hissen, att cykla i stället för att ta kollektivtrafik eller bil till jobbet. Men om man börjar motionera så pass mycket att det börjar likna träning är det bra att gå försiktigt fram till en början. En bra utgångspunkt är att välja något som känns roligt och som passar in i de egna vardagsrutinerna man har sedan tidigare.

Låt kroppen vänja sig och ta det lugnt i början

Vid mer intensiv träning är det viktigt att låta kroppen vänja sig och att man känner efter så att man inte överbelastar delar av kroppen eller tröttar ut muskler så pass att man får förslitningsskador. Man behöver också ge kroppen tid att återhämta sig mellan träningspassen, att inte träna alltför hårt direkt innan kroppen är helt van. Bland annat kan man få inflammation i muskler om man tar i för hårt för snabbt.

Om man springer eller går mer än vanligt, och inte ger kroppen tid att återhämta sig mellan träningspassen, kan benhinnorna i underbenens muskelfästen bli inflammerade och börja göra ont. Det kan leda till att man får benhinneinflammation.

Enligt en artikel i Expressen riskerar till exempel Usain Bolt att missa OS efter att han fått en skada. Hela världen håller andan. Där vill man inte hamna.