En av de bästa träningsformerna för att få riktigt bra kondition är att åka längdskidor. Det handlar om att ge sig ut i spåret ofta, och köra längre pass, som man ofta gör. Det ger bra och skonsam träning för hela din kropp. Det är bara sätta igång för att komma i bättre form. 

Att åka längdskidor är väldigt bra konditionsträning, men det är också kul och väldigt njutbart. För att kunna åka länge och smidigt så gäller det att ha rätt utrustning, och det hittar du på polder.se. Oavsett om du tänkt åka lite för skojs skull eller för att så småningom ge dig på Vasaloppet så gäller det att ha riktigt bra grejer. Det gör skidåkandet så mycket roligare.

Trevlig upplevelse i längdspåret

För att få en riktigt bra upplevelse i spåret så måste du kunna åka snabbt. Det är då det är som roligast och träningen tar som bäst. För det krävs det att du har god teknik och riktigt bra kondition. Vilket du bara får till genom att göra en sak: träna, träna, träna! Om det inte är snö just nu så kan du antingen träna på rullskidor eller träna på skidgång. Det sistnämnda är en fantastiskt bra träningsform som egentligen inte kräver mer än ett par stavar. Det är samma sak som att gå stavgång, och det bästa är att du går i backar. Du kan antingen gå i snabbt tempo eller jogga lugnt, vilket som fungerar.

Olika tekniker för syreupptagning

Något som professionella längskidåkare jobbar mycket mer är olika tekniker för syreupptagning. Och många kan komma upp i nära maximal syreupptagning även i uppförsbacke med rätt teknik. På toppen av backen använder man sedan en annan teknik som ger mer återhämtning. Genom att använda sig utan något som kallas för diagonalteknik använder proffsåkarna mest benen och med dubbeltag är det mest överkroppen som jobbar, skriver iForm.

Två pass i veckan bidrar till långsiktig hälsa

I en artikel från Expressen skrivs det att två eller tre pass på längdskidor i veckan räcker gott för att komma i form. Efter en månad kommer du inte att bli lika andfådd och bli mer och mer sugen på att ge dig ut i skidspåret. Genom att träna på detta vis så stärks hjärtat, och risken för hjärt- och kärlsjukdomar reduceras. Dessutom är konditionsträning något som gör det lättare att hålla vikten, ökar fettförbränning och något som faktiskt gör oss på bättre humör.

Så lyckas du med ett långt lopp

Vad är hemligheten för att lyckas med ett längre lopp på längdskidor, undrar säkert många? Något som kan vara en utmaning för både vana och mindre vana skidåkare. Det handlar om att träna intensivt för de muskelgrupper som används mest under skidåkningen. Det är mage och rygg överlag men också armar och ben. Rullskidor, stakningsmaskiner, stavgång, roddmaskin och crosstrainer är utmärkta träningsverktyg.