Det är dags att börja röra på sig för att klara mörk höst och vinter samt för att hålla kroppen i bra trim. Träning på gym och crossfit är något som blivit alltmer populärt och idag är det många som håller sig i form på det sättet. Just nu är det högsäsong för träning. Här skrivs det om gymträning och crossfitproffs som inspiration.

Om du vill hålla dig i form är det gym och crossfit som gäller, i alla fall om man ska se på vad som är populärt att träna just nu. Träna med riktigt bra träningsutrustning och kombinera med crossfit för bästa resultat, plus, det är kul!

Bra start på för en bra vana

Många är taggade på att börja träna, men kommer inte riktigt till skott. Att träna på gym och testa på crossfit är en bra start på träningslivet, just eftersom det är varierad träningsform som fokuserar på dig som individ. Du behöver alltså inte tävla mot andra. I vardagen är det viktigt att vi hittar en träningsform som passar oss. Psykologiskt fungerar människor olika och det handlar om att försöka hitta en vana som passar just dig. Ett vanligt misstag är att man börjar för hårt med sin träning så att man inte orkar fullfölja det man tänkt träna för dagen. Det är därför smart att söka sig till ett gym, där finns hjälp att få. Erik Hemmingsson, som är docent i folkhälsa, säger till Svenska Dagbladet att han tror att de flesta som arbetar på gym överlag är seriösa och kunniga på ett sätt som inte funnits tidigare. Så det kan vara klokt att be om hjälp om man är otränad och okunnig på området, för det är inte helt lätt att veta hur man ska hantera alla träningsmaskiner och redskap.

Crossfit gjorde henne till världens mest vältränade

Crossfit är exemplariskt för den som vill bygga en starkare kropp och många har idag fastnat för träningsformen. En som verkligen har fastnat för Crossfiten är Isländska Katrín Davíðsdóttir, som genom träningsformen kommit att bli världens mest vältränade kvinna, skriver Expressen i en artikel. För att uppnå det har hon verkligen inte legat på latsida, och för crossfitare finns det ingen ”off season”. Man tränar helt enkelt året om. Och Katrín tränar på, som få. Bara hennes uppvärmning skulle få de flesta att tappa andan och åka hem. Hon startar ofta en vanlig träningsdag med att fokusera på meditation och andning i 10 minuter, syssla med dynamisk stretchning i 20 minuter, köra rodd 200 meter i fem varv, bränna 15 kalorier snabbt på cykel och köra 10 burpees. Kanske inget för den vanliga motionären men det går helt klart att sätta upp ett program som passar dig också.

Tog sig till crossfit-EM på 16 månader

En annan som tagit till sig crossfiten är Caroline Gustafson. Hon gick från nybörjare till proffs i crossfit på 16 månader, och representerade Sverige i EM förra året, skriver Sveriges Radio. Med rätt inställning klarar man det mesta, och det är precis vad Caroline hade för att lyckas.