Att träning har många fördelar är ingen nyhet. Men hur tränar vi bäst? Kort och intensivt är hösttrenden. Att anlita en PT är också något– särskilt för den som behöver hjälp med att komma igång.

 

Nybörjare, maratonlöpare eller styrkelyftare? Oavsett vad du har för mål med träningen är en sak säker– den träning som blir av är den bästa. Nu när kallare och mörkare tider går oss till mötes är det särskilt viktigt att motionera. Vissa behöver en ordentlig kickstart för att komma igång– det kan vara en personlig tränare på intensivept.se.

 

Kickstarta och hitta träningsformen

 

Enligt gp.se är det bästa sättet att komma igång med träningen att sätta upp ett mål. Det kommer även bidra till att träningen upprätthålls. Ett sådant mål kan vara att springa ett lopp. Genom att börja i tid minimeras också skaderisken väldigt mycket. Personliga tränaren Pontus Axell har tagit fram ett träningsprogram för den som vill lyckas med sitt lopp. Många som löptränar gör det annars utan struktur.

 

”Om man inte periodiserar sin träning blir det lätt mellanmjölk av alltihop, man blir inte särskilt bra på något, säger Pontus Axell. Med rätt periodisering har man istället möjligheten att träna specifika förmågor under specifika perioder /…/”

 

 Tips på träningsformer

 

Träningsformer går i trender även det. Enligt svt.se är höstens träningstrender korta och intensiva pass. Träningsformen är tidsbesparande och effektiv. Många försöker idag pressa in tärningen mitt i vardagsstressen och känner att tidsbrist är ett genomgående tema. Då passar korta och intensiva pass perfekt eftersom det är en effektiv fysisk utmaning. Det som dock är viktigt att tänka på är kosten. Kolhydrater behövs vid fysiskt ansträngande träning som sverigesradio.se skriver om. Kolhydrater behövs för att förse kroppen med bränsle för att orka genomföra träningspasset.