Det finns många fördelar med att leva hälsosamt och träna. Men vad är de nya hälsotrenderna och vad kan du som hälsointresserad utbilda dig till?

träningÄlskar du att må bra i både kropp och knopp? Då är träning den perfekta medicinen, och särskilt den träning du verkligen tycker är riktigt rolig. Du som älskar hälsa och vill veta allt om hur kroppen fungerar när det kommer till träning kan till exempel gå en personlig tränare utbildning hos IntensivePT, där får du bland annat lära dig näringslära, anatomi och givetvis träningslära. Efter avslutad utbildning ska du bland annat kunna redogöra för:

  • Våra 100 viktigaste muskler med ursprung och fäste. Förstå funktionen bakom hur vi tränar och stretchar respektive muskel
  • Våra 100 viktigaste skelettdelar med landmärken som fyller relevanta funktioner
  • Hur kroppen rör sig i samtliga rörelseplan med utgångspunkt från en anatomisk grundposition
  • Vilka typer av muskelfibrer som finns i kroppen; egenskaper samt hur träning påverkar respektive muskeltyp
  • Hur muskelkontraktion fungerar med myosin, aktin och troponin
  • Hur nutrienter påverkar muskler och skelett
  • Vilka typer av leder vi har samt hur de fungerar
  • Uppbyggnad av brosk och ligament

Källa: IntensivePT

Detta är nya hälsotrenden

I Svenska Dagbladet går det att läsa om de nya trenderna inom träning och hälsa. Det handlar om att skippa längre gympass och i stället träna kortare pass och i miniformat. Kör 15 minuter med hög intensitet, snarare än 1 timme på gymmet med hantlar och vikter. Använd gärna din egen kropp som vikt och träna var du vill, hemma, på jobbet och ute på altanen under sommaren.

På gym har efterfrågan på pass under 45 minuter ökat lavinartat, man vill träna men inte vara bunden till ett specifikt pass i 1 timme eller mer. Dessutom är det lika effektivt att träna tre 10 minters-pass som ett 30 minuters-pass enligt träningsfysiologer. Det finns egentligen ingen träning som är för kort, utan det är den träning som blir av som räknas, det gör att varje minut du tränar blir viktig.

En träningsform som passar in på denna mikroträning är HIIT (high-intensity interval training), där det kan vara kortare pass men i hög intensitet, och som namnet antyder – ske i intervaller.

Allt om detta kan du även läsa mer om här i en artikel i Expressen.

Andra hälsotrender att hålla koll på

I Elle tipsas det om flera trender inom hälsa att hålla ögonen öppna efter – och kanske anamma. Det handlar bland annat om att reclaima sin egentid, genom att förenkla och behandla sin kropp som ett tempel. Minska kraven på kravlistan och ha tid för rolig träning och återhämtning i stället för måsten.

Något nytt inom träningsvärlden är medvetenheten om kortisolnivåerna i kroppen. Detta stresshormon påverkar vår träning och välmående, och hårda samt långa träningspass kan sätta igång stressattacker hos personer som drabbats av, eller är nära, en utmattning. I stället är då jämnlåg puls att föredra, och en träning som är lika mycket för hjärnan som för kroppen. Kortare, klokare träningspass är med andra ord på schemat hos många. I stället för den extrema, tuffa träningen med hinderbanor och långa lopp.