Att ta cykeln i vardagen är något fler borde göra. Dels hjälper det miljön i rätt riktning men det finns många andra fördelar och man kan till och med öka sin livslängd. Såhär påverkar cykeln hälsan positivt.

 

Cykeln får ofta stå åt sidan till förmån för promenader och joggingturer när det kommer till motion. Cykloteket är experter på cyklar och skriver om att det finns många fördelar med att ta cykeln istället för att gå, jogga eller åka bil. I jämförelse med promenader och springturer är cykling mycket mer skonsamt mot kroppen då det passar för ömtåliga eller skadade knän och leder. Man sliter inte heller på kroppen på samma sätt som man gör när man till exempel springer och låter ben och fötter dunsa i marken i varje steg. Dessutom kan man ta sig en längre sträcka på cykel än när man går. Enligt Trafikverket är runt 80 procent av de bilresor vi människor gör i tätorter kortare än 4 kilometer. Om hälften av dessa bilresor skulle ske via cykel istället skulle folkhälsan förbättras markant. Dessutom har cykeln fler fördelar. Bland annat gäller detta miljön eftersom avgaser minskar, och en cykel tar inte heller lika mycket plats som bilar inne i en tätort. Det blir en bättre och säkrare miljö att vistas i när bilanvändningen minskar och dessutom tryggare för barn eller gamla att ta sig runt.

 

Fysiska effekter på kroppen vid cykling

 

  • Bättre kondition. Bättre kondition gör att man orkar mer. Enligt undersökningar framkommer det att man enbart genom att cykla till jobbet eller andra aktiviteter förbättrar konditionen med mellan 3–7 procent beroende på intensiteten. Enligt Expressen är 30 minuters motion per dag det ultimata, vilket oftast motsvarar vardagsturer med cykel på några kilometer till och från jobbet eller skolan.
  • Starkare muskler. Starkare muskler minskar risken för skador och olyckor, och även påfrestningar på leder, rygg och nacke.
  • Bättre immunförsvar. Att regelbundet motionera gör att man minskar risken både för allvarliga sjukdomar och att bli smittad av förkylningar eller influensa.
  • Bättre sömn. Enligt Aftonbladet är en timmes träning om dagen bättre än en timmes extra sömn. Efter en undersökning framkom det att regelbunden träning är den bästa behandlingen mot både trötthet och sömnlöshet, och slår mediciner med längder.
  • Bättre prestationsförmåga. Cykling innebär förbättrad både fysisk och psykisk prestationsförmåga eftersom det gör att man får mer energi och orkar uträtta mer. Endorfinerna som frigörs vid träning gör att man känner sig gladare, mer energisk och man löper mindre risk för att drabbas av depression.
  • Man håller vikten. Cykling i en rask takt bränner ungefär 400 kalorier i timmen vilket gör träningsformen utmärkt om man vill gå ner i vikt eller hålla vikten. Cykling tränar stora muskelgrupper som kräver mer energi av kroppen att underhålla och man får då bättre förbränning dygnet runt.
  • Vilopulsen blir bättre. Att cykla hjälper hjärtat att pumpa ut blodet mer effektivt i kroppen och detta minskar i sin tur risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Bättre blodcirkulation leder till att hjärtat blir uthålligare.
  • Ökad livslängd. Eftersom cykeln minskar risken för skador och sjukdomar och man blir piggare gör detta ofta att man lever längre.