Crossfit handlar om att ta ut sig maximalt genom ett intensivt träningspass på kort tid. Men motion i vardagen är minst lika viktig. Vad gör du för att röra på dig till vardags?

Många har nog hört att vi ska gå 10 000 steg per dag, men faktum är att det är i underkant. 10 000 är ett lämpligt antal för kvinnor i åldern 50 till 60 år, men är man under 40, vare sig man är kvinna eller man, är 12 000 ett mer lämpligt antal. Hur många steg går du själv på en dag? Köp Silva stegräknare hos Active Outfit så vet du snart.

Barn går mer än vuxna, enligt en gammal artikel i Svenska Dagbladet, men faktum är att också de rör på sig mindre och mindre i vardagen. Det handlar inte bara om smartphones och surfplattor, det handlar också om att det idag är vanligt att barn får skjuts överallt, t.ex. till skolan. I en del kommuner pågår försök med ”vandrande skolbussar”. Man vill helt enkelt att fler föräldrar ska gå till skolan med sina barn, istället för att ta bilen. En kommun där dessa försök pågår är Älmhult. Läs mer om kommunens vandrande bussar här.

Vad är vardagsmotion?

Alla har dock inte arbetet eller skolan på promenadavstånd. Då kan man istället cykla till jobbet. Trots att cykeln är ett billigt transportmedel visar undersökningar att det framför allt är de med högre inkomster som cyklar. I Örebro län försöker man därför få fler att cykla genom att låta anställda hyra cyklar till ett förmånligt pris. På detta sätt hoppas man kunna locka till sig arbetskraft, och se till att de anställda håller sig friska, säger regionrådet Mats Gunnarsson till P4.Cyklister vid rapsfält

En person som börjat cykla till jobbet är Maria Hansson i Karlstad, som intervjuas här. Hon sjunger vardagsmotionens lov och berättar att det finns många former av motion som inte känns som ett träningspass. För hennes del handlar det bl.a. om att vara ledare för tre barngrupper.

Just att cykla eller gå till jobbet är ett av de bästa sätten att få motion i vardagen. Andra sätt kan vara att skotta snö, kratta löv eller hugga ved, framför allt om det rör sig om en halvtimmes arbete eller mer. Har man ingen trädgård där man kan arbeta kan man alltid dansa. Gammeldans är ett form av motion, men om du hellre vill shakea loss kan du dansa i vardagsrummet.

Motionen behöver heller inte sluta när du kommer till jobbet. Ta trapporna istället för hissen. Om du åker buss, gå av en eller två hållplatser tidigare och gå sista biten till fots. Har du inget ståbord, sätt en timer så att du måste ta en promenad på fem minuter efter en halvtimmes arbete.

Regelbunden vardagsmotion ökar kroppens syreupptagningsförmåga, gör att du sover bättre, och förbättrar konditionen. Det gör att du kommer att prestera ännu bättre i crossfitboxen, förutom att du får bättre livskvalitet.