Crossfit är verkligen en träningsform som har spridit sig som en löpeld över världen, och allt fler ansluter sig till den skara som hyllar crossfit för dess förmåga att förvandla även en trött medelålders soffpotatis till en svällande vacker syn av muskler och välsvarvade kroppsdelar.

muskler-beundranEftersom populariteten blivit så stor är det heller ingen överraskning att många börjar nosa lite på crossfit och fundera över om det kanske är en träningsform som passar dem. Är det vad som kommer få dem till nästa nivå, som förvandlar dem från halvdana motionärer till riktiga kraftpaket som är lika starka och välmående som de ser ut? Kanske är det så. Men det gäller att förstå att crossfit inte är det första man ska slänga sig på om man är otränad och ovan, i alla fall inte om du vill bli långvarig och få bra resultat av träningen. Om det är vad du vill måste du se till att få rätt förberedelser innan du beger dig in i träningslokalen.

Förberedelser innan crossfit

En av de saker du kommer behöva om du ska kunna bli en bra utövare av crossfit är grundkondition. Konditionen är det man brukar kalla hjärtats förmåga att pumpa ut blod med syre och näring till kroppens muskler, och om konditionen är dålig kommer även träningen gå dåligt då du inte kommer orka lika mycket. Ett bra sätt att öka konditionen på är att cykla i intervaller, det ger bra mjölksyratålighet och ökar syreupptagningsförmågan avsevärt. På Cykelaffaren.se kan du hitta en cykel som passar dig och dina behov, och vill du veta mer om intervallträningens fördelar kan du läsa den här artikeln.

En annan sak du behöver ha med dig i bagaget är grundläggande teknik för att lyfta vikter. Det handlar främst om ryck och stöt, knäböj och marklyft. Även chins är något som du kommer behöva lära dig, och det bästa är kanske att ta hjälp av en instruktör på en atletklubb för att få hjälp med tekniken, för om man lyfter tungt och snabbt som i crossfit men saknar rätt teknik är det lätt att skada sig.