Mycket av vår hälsa sitter i våra fötter, och får vi problem med dem så får vi ofta andra problem med kroppen. Nu drabbas allt fler av så kallad hallux valgus och hälsprickor och liktornar är även vanliga problem.

2207290-female-feet-with-pedicure

Nu drabbas även män av vad som tidigare kallades ”kvinnobesvär” med fötterna, rapporterar Metro. Det är problemet hallux valgus, som innebär att stortån vinklas in mot resten av tårna, som männen nu har börjat få. Detta drabbade förr nästan enbart kvinnor som gick med tajta stövlar och pumps. När männen börjat med trängre designerskor som designats för att vara snygga istället för bekväma, tar deras stortåknölar stryk. Förutom att hallux valgus gör så att man inte kan ha vissa skor, orsakar åkomman väldigt mycket smärta.

Många har fotproblem

Det är dock inte bara hallux valgus som drabbar mångas fötter utan några problem som många människor har med fötterna är bland annat hälsprickor och liktornar. Hela 6 av 10 svenskar uppger att de lider av något av dessa problem och de senaste åren har det kommit ut en rad olika hjälpmedel för detta på marknaden. Ett utav dessa som har fått bäst recensioner är Footmender som man kan klicka hem på www.footmender.se.

Träna fötterna

När man har problem med fötterna kan det tyckas näst intill omöjligt att träna eftersom fötterna är en så stor del i princip all typ av träning. De flesta har nog hört att så länge man har bra skor när man tränar så klarar sig fötterna bra, men faktum är att det är oerhört bra att utföra viss träning barfota. Utför man en del övningar barfota tränas nämligen fötterna och utan skor får de röra sig naturligt och musklerna i fötterna byggs upp.

”När fötter och tår inte får röra sig naturligt minskar deras naturliga funktion och musklerna förtvinar.” Läs mer.