Crossfit är framför allt en träningsform, men det går också att tävla i det. Det är dock inget att ge sig på som nybörjare syftet med den största tävlingen, CrossFit Games, är att utse ”the Fittest on Earth.”

Den första upplagan av CrossFit Games arrangerades 2007, och prissumman i den tävlingen var på blygsamma 500 dollar. Sex år senare hade den växt till 275 000 dollar, till stor del tack vare sponsorer. Det finns även ett flertal mindre tävlingar, med färre sponsorer och lägre prissummor.

Hur tävlingen går till

De tävlande får veta vilka moment som ingår i tävlingen först några timmar i förväg. Ofta tillkommer dessutom ett överraskningsmoment, som inte ingår i vanlig crossfit-träning. Det kan t.ex. handla om simning i öppet vatten.Crossfit-utövare hänger i romerska ringar

Pokervärlden fick en välbehövlig vitamininjektion genom att låta de skickligaste online-spelarna tävla om inträdesplatser till turneringar som World Series of Poker. Även till CrossFit Games går det sedan 2011 att kvalificera sig via internet. Under en period som kallas CrossFit Open läggs en övning per vecka ut på mästerskapets sajt. De som vill delta utför övningen, och fyller i sina resultat på sajten. Som intyg på att uppgifterna är sanna måste de filma övningen, eller utföra den under överinseende av en certifierad CrossFit-tränare som kan validera resultaten. Sammanlagt deltar mer än 100 000 tävlande.

Region- och åldersindelning

Man går dock inte vidare till startuppställningen för CrossFit Games direkt, utan måste först tävla i ett regionalt mästerskap. I dagsläget finns 17 regionala mästerskap, varav tolv äger rum i Nordamerika. I varje regional tävling deltar 48 män, 48 kvinnor och 30 lag.

De tävlande är uppdelade efter kön, samt i ålderskategorierna 40-44, 45-49, 50-54, 55-59 och 60+. Dessutom finns en mixad lagkategori, där varje lag ska bestå av tre män och tre kvinnor.

Precis som tv-sänd poker har ökat intresset för många olika kortspel har sändningar från CrossFIt Games, framför allt online, öka intresset för träningsformen. Det är inte bara Tomas Åström från Piteå som fått upp ögonen för träningsformen på detta sätt.