Var är det lämpligt för längdskidstokiga att vintersemestra? Det beror såklart på preferenser, fysik och geografisk nyfikenhet. Här är ett par förslag som vi hoppas kan hjälpa dig att hitta rätt.  

Längdskidåkningen är djupt förankrad i det svenska folkmedvetandet, idrotts- och friluftskulturen. Inget konstigt med det egentligen, vi har redan konstaterat att längdskidåkning är en fantastisk motionsform. Men sporten erbjuder oss också något mer – en chans att få uppleva Sveriges natur på ett unikt sätt. Därför har vi samlat tre av de bästa destinationerna för längdskidåkare. För att du redan nu ska kunna börja planera nästa vintersemester. Vi har besvarat frågorna om hur och varför – nu är det dags att ställa frågan: var?

Om du inte skyggar undan för en utmaning kan du söka dig till Långbergets teknikområden. En tung och backig terräng genom det vackra värmländska höglandskapet. Bara ett par mil från den norska gränsen. Bo kan man till exempel göra på Långbergets Sporthotell, där man kan hyra både rum och stugor.

Vill ni ha kul för hela familjen? Då kanske slingorna längs Harsasjön passar er bättre. Lugna spår som tar er genom urskogen och ut på myren. En chans att upptäcka Ljusdal och Hälsingland tillsammans.

Om du är nervös för att det ska gå för fort att åka alla spår, och att det du tvingas till upprepning, är Funäsfjällen ett ställa som kanske kan lugna dig. Det är nämligen ett av världens största längdåkningsområden, med mer än 30 mil längdspår – kantade av 50 informationskartor, 30 vindskydd och 10 raststugor. Här kan du upptäcka något nytt varje dag.

Att tänka på när du åker längdskidor

Det finns en del etiketter att ta hänsyn till i längdspåret. Saker som kan vara sköna att veta om i förväg, så man inte behöver känna sig dum om ett problem uppstår. Det vanligaste konflikten är kring omkörning – det är lämpligt att man som nybörjare håller sig till vänster sida av spåret. När någon ropar ”ur spår” betyder de att de vill att du flyttar dig så att de kan komma förbi. Kom ihåg att vara ödmjuk och respektfull, både mot naturen och dina idrottskollegor.

Psst – om du vill ha fler förslag på var man kan åka hittar du det här.