Många använder sig av kosttillskott för att bli hälsosammare. Men vilka kosttillskott är rätt för dig? Olika tillskott har olika effekter. Och det är viktigt att välja ett seriöst och säkert tillskott.

Finns det genvägar till en hälsosammare kropp? Det har länge varit en framtidsvision för människan att en handfull piller ger våra kroppar allt de behöver. Vi är inte där ännu och grunden till en välmående kropp ligger fortfarande i en välbalanserad diet. Men här är några tillskott du kan använda för att ge kroppen en extra boost.

Multivitamin. Ibland kan det vara svårt att äta så varierade kost som vi önskar att vi gjorde. Vardagsstressen kommer i vägen och får oss att slarva. En för ensidig kost kan vinna på att komplementeras med en multivitamin. Det är särskilt viktigt under årets mörka månader – då vi inte får all. Ett exempel på en multivitamin som stärker immunförsvaret är: VitaePro Plus.

Vätskeersättning. Nu när extremvärmen ligger över Sverige är det viktigt att behålla vätskebalansen. Inte minst om du tränar och rör på dig. Svettas du mycket när du är aktiv? Bra – svetten är kroppens nedkylningsförsvar i värmen – och det är först då du plötsligt slutar svettas, trots att det är varmt, som du ska börja oroa dig. Det är viktigt att dricka ordentligt – för att ersätta vätskan som du förlorar. Men vanligt vatten ersätter inte de salter och mineraler som du svettas ut. Därför kan det vara bra med vätskeersättning som

Probiotika. Just nu är det många som lovordar probiotika – och dess positiva effekter för hälsan. Det är sedan länge känt att du genom att tillföra probiotika – eller ”goda bakterier” i kosten kan förbättra ditt immunförsvar och din tarmflora. Endast 5-7% procent av magens bakterier är naturligt goda – och genom att tillföra mer av dessa får du bättre balans i matsmältningen och skydda dig från sjukdomar. Nu har forskare kommit fram till att probiotika hjälper att motverka benskörhet: en studie som genomfördes vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg visade att de 90 kvinnor som under ett års tid fick äta ett pulver innehållande kosttillskott med probakteriella egenskaper halverade sin benförlust, i jämförelse med som fick placebo. Den vanligaste formen av probiotika hämtas från Lactobacillus – ett släkte mjölksyrebakterier – och finns tillgänglig hos de flesta kosttillskottstillverkare och i hälsoshoppar.

Kontrollera att kosttillskotten är säkra

Varför är det viktigt att vara försiktig och uppmärksam när du väljer kosttillskott? Det har inkommit larm om att det finns en hel del oseriösa aktörer på marknaden – och många av dessa använder sig av illegala substanser i sina kosttillskott. Tyvärr kan vi se att dessa tillskott ofta hör till de mest populära på sajterna. Ibland får det allvarliga konsekvenser för de som inte har koll – framförallt eftersom tillskotten är hälsofarliga och olagliga av en anledning. Och vissa idrottare har missat sina livs chanser för att de fastnat i dopningskontroller på grund av skumma tillskott. När du köper kosttillskott ska du självklart ha något som kroppen mår bättre av – inte sämre.

Om du vill läsa mer om kosttillskott kan du göra det på Livsmedelsverkets hemsida.